Vuurwerk feestelijk? Niet voor vogels!

31-12-2019 00:00

Vuurwerk is flink in het nieuws dit jaar. Burgers zijn het zat, de politie is het zat en een verbod op het gevaarlijkste vuurwerk lijkt nabij. Een stap voorwaarts, maar ook minder heftig vuurwerk heeft kwalijke gevolgen voor vogels. Een goede reden om zelf geen vuurwerk te gebruiken, en al helemaal niet bij natuurgebieden!

Miljoenen vogels vliegen naar schatting op tijdens het oudejaarsvuurwerk en blijven lange tijd in de lucht. Pas na een uur, als het ergste kabaal voorbij is, strijken ze weer neer. Nu lijkt een uurtje vliegen niet zo erg voor een vogel, maar dat is het wel in koude, stressvolle omstandigheden.

Alles op alles om te overleven

Midden in de winter moeten vogels alles op alles zetten om de vorst te overleven. De kleinere vogels verliezen tot wel tien procent van hun lichaamsgewicht in een koude nacht. Het opschrikken en de stress alleen al kost ze veel energie. En dan praten we nog niet eens over het rondvliegen in rook, donker, mist of andere ongunstige weersomstandigheden die ze anders vermijden, of de verstoring van hun slaap.

Blinde paniek

Direct dood neervallen doen vogels meestal niet van vuurwerk. Maar door knallen, rook en lichtflitsen overal om hen heen, vliegen ze zich soms wel in blinde paniek dood tegen ramen, hoogspanningskabels en andere hoge obstakels. De onmogelijkheid een stille, veilige plek te vinden tijdens oudjaar en de dagen daaromheen zorgt daarnaast voor verstoring op verstoring op verstoring en dat vergt zijn tol op de lange termijn. 

De weerradar in De Bilt meet jaarlijk het aantal watervogels dat opvliegt tijdens het Oudjaarsvuurwerk.bekijk hier de heftige reactie van vogel op vuurwerk Birds and fireworks

Dankzij de nieuwste radartechnologie weten we inmiddels dat ook kleine vogels schrikken en opvliegen. 

klik op de link voor het artikel van vogelbescherming vogelbescherming voor-vogels-is-de-jaarwisseling-geen-feest

Het goede nieuws

Steeds meer gemeenten stellen gelukkig vuurwerkvrije zones in rond kwetsbare plekken, zoals verzorgingstehuizen en kinderboerderijen. Aangezien Nederland een klein, dichtbevolkt land is, liggen onze beschermde natuurgebieden vaak vlak tegen de bebouwde kom. Vogelbescherming vindt vuurwerkvrije zones daarom ook nodig rond rust- en natuurgebieden. Tot die tijd: gebruik geen vuurwerk en zeker niet in of bij natuurgebieden!

promofilm bevogelbescherming #vuurwerkmanifest klik op de volgende link voor het vuurwerkmanifest vuurwerkmanifest

 

Kijk hier het orginele bericht van vogelbescherming, geschreven door Janet van Zoelen vogelbescherming