Toch oehoepaar aanwezig in Winterswijk

09-01-2017 22:56

In juli 2016 kwam er van een boswachter van SBB een vervelend bericht. Hij had een dode Oehoe gevonden op de bodem van de steengroeve in Winterswijk.

Zijn detailbeschrijving baarde zorgen, omdat het waarschijnlijk een volwassen vogel was. Hij schreef dat de vogel al totaal was vergaan. Het schedeltje was al mooi schoon. Verder vond hij wat veren zonder bloedspoel. En dat duidt dus op een volwassen vogel. Tot slot merkte hij op dat er een verkrampte poot bij lag. Dat kan dan weer duiden op vergiftiging. Al met al geen leuke boodschap.

En stel dat het inderdaad een van de volwassen vogels was....... zou het overgebleven exemplaar dan wel weer een nieuwe partner vinden?

De afgelopen maand is oehoeder Marco af en toe gaan zoeken naar de Oehoes, zonder resultaat. Maar op 7 januari kwam dan de geruststelling. Marco fotografeerde twee volwassen Oehoes. De beide uilen zaten in verschillende grove dennen aan de groeverand. Het is natuurlijk onduidelijk of het gewoon dezelfde 2 vogels zijn als vorig jaar, of dat er een nieuw exemplaar ten tonele is verschenen. Zie onderstaande foto van Marco Wiggemans.

Maar in ieder geval is er een compleet broedpaar aanwezig.

Gejo Wassink 9-1-2017