Kleine update 2020

21-04-2020 20:43

 

Het Coronavirus ofwel COVID-19 heeft de hele wereld in zijn greep. Iedereen heeft er mee te maken de regels zijn duidelijk BLIJF ZOVEEL MOGELIJK THUIS. Ook voor ons is het nu lastig om aan informatie over broedende Oehoes te komen. Hoeveel jongen er inmiddels zijn en hoe het broedseizoen vordert. Allemaal vragen die in deze corona-tijd lastig zijn om antwoorden op te krijgen.

                                                   

Hopelijk krijgen we in het loop van het jaar nog aanvullende informatie zodat we toch een zo goed mogelijk beeld kunnen krijgen hoe het dit jaar met de Oehoes gaat.

Met een slag om de arm kunnen we zeggen dat we op dit moment 39 territoria hebben in Nederland. In 8 gebieden waar vorig jaar oehoes werden vastgesteld, konden we dit jaar nog niets vinden of horen. Daar staat tegenover dat er ook in 8 nieuwe gebieden waarnemingen zijn gedaan. In een aantal van deze gebieden moet nog wel een aanvullende waarneming gedaan worden om helemaal zeker te zijn van een territorium. Er kan dus nog iets afvallen. Maar het kan ook zijn dat in de lege gebieden toch nog iets wordt vastgesteld. Het lijkt er op dat de stand ongeveer gelijk zal blijven in vergelijking met vorig jaar.

Voor het eerst is er een broedgeval vastgesteld aan de rand van het duingebied ergens in het Westen van ons land. Helaas is ook vastgesteld dat een van de volwassen oehoes hier een ontsnapt dier is. Dat ontsnapte dieren zich gaan mengen in de wilde populatie (iets waar we jaren geleden al bang voor waren) is dus helaas werkelijkheid geworden.

Verder is er sprake van een territorium in Groningen en ook een nieuwe vestiging in Drenthe. Ook in hartje gelderland enkele territoria er bij. Buiten Limburg lijkt de oehoe dus nog in aantal toe te nemen. In Limburg zelf  is het moeilijk om alle voormalige territoria opnieuw vast te stellen.

Foto Gejo Wassink.

We blijven u zoveel mogelijk op de hoogte houden, OWN wil iedereen sterkte toe wensen in deze lastige tijden en BLIJF VOORAL GEZOND!

 

Bestuur OWN