Jonge, wilde oehoes geringd bij Burgers’ Zoo

10-07-2016 17:22

Op donderdagavond 7 juli zijn door Gejo twee jonge oehoes geringd op het terrein van Burgers’ Zoo in Arnhem. Een wild oehoepaar heeft een kunstmatige rots in het dierenpark als broedplaats gekozen. De rotspartij ligt direct aan een terras. Er lopen dus dagelijks honderden mensen langs en op nog geen 10 meter afstand van de jongen pauzeren de bezoekers en spelen schreeuwende kinderen. Voor de volwassen dieren wel wat te veel van het goede. Zij zitten niet op de rots, maar elders in het aanliggende bos. Het nieuwe broedgeval was lange tijd onopgemerkt gebleven.

Toen medewerkers van het dierenpark struiken gingen snoeien, ontdekten ze per toeval de twee jonge Oehoes op een richel van de rots. De gehele rotspartij is overigens maar klein. Zo’n 8 meter hoog en een meter of 15 breed. De richel waar we de jongen vonden is zo’n 5 meter hoog.

De jongen waren al zo’n 60 dagen oud. Het vrouwtje woog 2115 gram en had een vleugelmaat van 382 mm (61 dagen oud). Het mannetje woog 1655 gram en had een vleugelmaat van 355 mm. (56 dagen oud).

Ze hadden een goed gewicht. Onderaan de rots lagen plukresten van egel, ekster, houtduif, mandarijneend en een bosuil. In braakballen hadden de medewerkers van de dierentuin kaakjes van ratten gevonden.

Dit is het tweede totaal nieuwe broedgeval van Oehoes in Gelderland anno 2016. Elders in het land zijn geen nieuwe territoria vastgesteld. Integendeel..... in Limburg hebben we er wat minder gevonden. de teller staat nu voor heel Nederland op 16 territoria. In 2014 telden we er nog 21. Maar.... in dat jaar is een extra zoekinspanning geleverd. We denken niet dat de oehoe echt in aantal is afgenomen. De uitbreiding in Gelderland bevestigt dit vermoeden.

Gejo Wassink

 

                                 Oehoe jong Burgers Zoo

 

   

                                             Het terras met uitzicht op de rotsen.

                                       Jong in dreighouding Burgers Zoo.

 

                                  


                         Rots achter het nest.