Eerste jongen zijn geringd

20-04-2017 10:24
Op 15 april zijn bij Noord-Limburg vlak over de grens de eerste 3 oehoejongen van 2017 geringd. Samen met Frank van Ties (bijnaam) en Dick Visser reden we naar de Duitse groeve alwaar de eigenaar en zijn vrouw ons enthousiast ontvingen.
De Oehoes broeden hier bovenop een groeve-rand tussen braamstruweel. Zeer moeilijk te bereiken. Maar het is gelukt. Gejo klauterde door de bramen naar het nest. Daarin lagen twee jongen. Die hebben we eerst geringd, maar Frank riep al tijdens de actie dat hij toch echt 3 jongen had gezien.
Toen we klaar waren met ringen, besloten we om onderin de groeve nog te gaan zoeken naar het derde jong. Dat vonden we inderdaad, samen met twee dikke ratten als prooi. Ook in het nest zelf lag een rat met afgebeten kop en nog een fazant. Voedsel in overvloed, zo lijkt het.
Het oudste jong was al 42 dagen oud. Teruggerekend is mevrouw Oehoe hier dan al op 29 januari begonnen met broeden. Dat is een vroeg broedbegin. Vorig jaar vestigde deze dame (tenminste als het nog hetzelfde vrouwtje is) echter een allesbrekend record. Ze begon toen al op 17 januari met broeden.
 
Gejo Wassink