Een wit Oehoe vrouwtje met de naam Blanquita

13-02-2024 20:46

DE TRIESTE GESCHIEDENIS VAN BLANQUITA

 

Zoals bekend vergt veldwerk met wilde dieren veel inspanning en opoffering, vooral wanneer de soorten die je onderzoekt nogal nachtelijke gewoontes hebben. Je staat soms ook voor aangename verrassingen, die alles zinvol en de moeite waard maken.

Misschien wel de grootste verrassing die ons de afgelopen jaren is overkomen, vond plaats op 28 maart 2020, tijdens een routinebezoek in ons uilengebied. Waar we al meer dan tien jaar in de regio Murcia [Spanje] de uilen onderzoeken en volgen. Daar vonden we samen met drie andere typische dons jongen een 40 dagen oud jong gekleed in een spier wit donzen verenpakket, die we de naam Blanquita gaven. Sindsdien, en bewust van de uniekheid van deze bevinding, zetten we een mooi plan op om de toekomst van dit jonge vrouwtje met onvolledig albinisme te kunnen volgen. 

Het eerste geval voor deze soort wereldwijd. Het trieste einde vertellen we je in een kleine recensie die enkele dagen geleden werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Ecology and The Environment. We laten hier de link naar de publicatie achter, evenals enkele foto's van Blanquita en de betreffende notitie.

 

Vertaling van een Spaans artikel op Facebook van Asociación Ulula

www.facebook.com/story.

                                       

                                 

Het vervolg van het verhaal is gepubliceerd in het Engels en is hier te lezen klik hier