De Winterswijkse oehoes hebben weer jongen, en dat trekt veel bekijks

26-04-2021 19:56

Intervieuw met Gejo Wassink in de Tubantia.

Door Rosa de Buisonjé

WINTERSWIJK - Het oehoe-nest in de steengroeve van Winterswijk is inmiddels een beroemde plek geworden. De drie jongen die er twee weken geleden uit het ei kropen, konden rekenen op veel bekijks. ,,Soms hoorde ik van mensen dat er wel 54 mensen tegelijk waren komen kijken", vertelt Gejo Wassink.

De 'oehoe-kenner’ houdt het nest in de steengroeve al jaren in de gaten. ,,Een paar jaar geleden is het nest verstoord toen er een oehoe dood gevonden werd, maar vrij snel daarna was het voor de vogels 'business as usual’. Ze plantten zich gewoon weer vrolijk voort”, aldus Wassink.'

Dat de oehoes dit jaar drie jongen hebben gekregen, is voor de expert dan ook geen verrassing. ,,Zelfs de bizarre drukte van de afgelopen tijd heeft ze niet verstoord.”

‘Waar is dat feestje’

Want ook in de steengroeve was het dit jaar, net als in vrijwel elk ander natuurgebied, drukker dan normaal vanwege corona. ,,Je zag dan soms overal auto's geparkeerd staan en vroeg je af 'waar is dat feestje’. Nou, hier dus. Maar gelukkig hebben de oehoes zich er geen moment aan gestoord.”

Enige twee plekken in Nederland

De steengroeve in Winterswijk en de groeve in Maastricht zijn de enige plekken in Nederland waar mensen naar een oehoe-nest kunnen komen kijken. ,,We hebben deze twee plekken bewust opengesteld voor publiek, omdat deze nesten goed afgeschermd liggen. Het is onmogelijk voor mensen om te dichtbij te komen hier, en tegelijkertijd zorgt dit er hopelijk voor dat de andere oehoenesten in Nederland met rust gelaten worden", vertelt Wassink.

Het oehoe-nest in Winterswijk zit er al zo'n 14 jaar, en heeft in die tijd verschillende ouder-paartjes gekend. De jongen worden standaard geringd door Wassink, om ze te kunnen monitoren.

Ringen belangrijk voor dataverzameling

 ,,Op die manier kunnen we allerlei statistieken over de oehoes bijhouden, bijvoorbeeld hun doodsoorzaak. Zo kwamen we er een paar jaar geleden achter dat veel oehoes in Winterswijk overleden doordat ze in het prikkeldraad van de steengroeve vlogen. We vonden ook veertjes tussen het prikkeldraad. Dat heeft ertoe geleid dat dat prikkeldraad nu plaats heeft gemaakt voor een 'oehoevriendelijk’ hek. Daar doe je het voor.”

De oehoejongen die nu in het nest zitten zijn ongeveer twee weken oud. Wanneer ze geringd gaan worden, weet Wassink nog niet zeker. ,,Maar waarschijnlijk ergens in de komende weken.”

 

Kijk hier voor het artikel in de tubantia.