Beleef de Lente

04-03-2021 21:22

Zoals jullie zien is de Oehoe na enkele jaren van afwezigheid weer terug bij Beleef de Lente. Maar ik kan me ook voorstellen dat u denkt: “Wat een vreemde plek, Oehoes broeden toch in rotswanden?”.

Het vrouwtje van de Oehoes in de nestkist. Vaak zit ze ook linksonder in het hoekje.

 

Bijzonder oehoepaar

 

Dat klopt! Het gaat hier dan ook om een bijzonder oehoepaar. Minimaal één van de Oehoes is afkomstig uit gevangenschap, maar leeft al jaren in de vrije natuur.

Fotografen zagen dat een van de uilen een kwekersring droeg. Bovendien was deze Oehoe goed te benaderen. Of de tweede Oehoe een wild exemplaar is kan niet met zekerheid worden gezegd.

 

Is het erg dat een ontsnapte Oehoe in de vrije natuur leeft?

 

Ook al is er een ontsnapte vogel in het spel, toch hebben we besloten deze Oehoes mee te laten doen in Beleef de Lente. Zo kunnen we gaan vergelijken hoe ze zich gedragen ten opzichte van de wilde Oehoes. 

Bovendien zien we nu wat er van kan komen wanneer je een tamme Oehoe los laat of wanneer ze ontsnappen. Sommige overleven en gedragen zich dan vreemd. Denkt u maar eens  aan de “Terror Oehoe” een tijd terug. En….. zoals u ziet broeden deze Oehoes in een schuur. Heel anders dan de wilde soortgenoten. Je krijgt dan toch een beetje “een dierentuin in het wild”.

Veel losgelaten, tamme Oehoes redden het overigens niet en sterven een langzame dood. Kortom…… dit zijn geen huisdieren en we moeten oppassen om in een impuls dergelijke vogels te gaan kopen.

Dat gezegd hebbende gaan we nu vooral genieten van deze majestueuze vogels.

Op 28 februari is om 13:27 uur het eerste ei gelegd. En gisteren - 3 maart dus - om 8.19 uur het tweede! Het vrouwtje is nog niet direct gaan broeden, maar bleef nu wel voortdurend in de nestkist.